parallax background

Wandelen op Ameland

Wandelen op Ameland

Wandelen op Ameland

Wandelen op Ameland is een ware belevenis. De hierna opgenomen wandelsuggesties zijn voorbeelden van wandeltochten die u op eigen gelegenheid kunt ondernemen.Van de wandelroutes Hollumerbos, Briksduinen en Roosduinen is een uitgebreide routebeschrijving verkrijgbaar bij Staatsbosbeheer aan de Ballumerweg 44 te Nes.

Wandelroute Hollumerbos (Hollum)

Het startpunt van deze wandeling ligt aan de rand van het Hollumerbos vanaf het parkeerterrein bij jeugdherberg ‘Sier aan Zee’ (Oranjeweg).

De lengte van de wandelroute, die met groene paaltjes gemarkeerd is, bedraagt ongeveer 3 kilometer (in tijd: 1.5 uur). De wandelroute leidt door het Hollumerbos, dat voornamelijk uit Oostenrijkse den, Corsicaanse den en grove den bestaat en tussen 1920 en 1930 is aangelegd. Het marinebosje rondom de vuurtoren is iets ouder, dat dateert van 1913.

Wandelroute Briksduinen (Nes)

Het startpunt van deze wandeling ligt bij het begin van het Kwekerijbos (Ballumerweg), aan de rand van het dorp Nes. De wandeling kan echter ook vanaf het kampeerterrein Duinoord begonnen worden.

De route is gemarkeerd met rode paaltjes en voert door het Kwekerijbos en langs het natuurterrein Hagedoornveld. Het Kwekerijbos werd tussen 1914 en 1940 aangelegd, voordien heette dit gebied Briksduinen.

Wandelroute Roosduinen (Ballum)

Het startpunt van deze wandeling ligt aan de rand van het Ballumerbos (Verbindingsweg). De lengte van de wandelroute, die met blauwe paaltjes gemarkeerd is, bedraagt ongeveer 3,5 kilometer (in tijd 1.45 uur).

‘Wandelroute Roosduinen’ leidt u door een zeer gevarieerde omgeving. Bos-, duin- en heidelandschappen vloeien in natuurgebied Roosduinen bij Ballum op verrassende wijze in elkaar over. Daardoor ontstaat een zeer aantrekkelijke wandelroute, die een prima kennismaking vormt met alle facetten van de Amelander natuur.

Hazenspoorroute

Startpunt: Natuurcentrum Nes
Lengte: drie kilometer
Tijd: ongeveer 1 uur en 15 minuten
Markering: paaltjes met pootafdruk van een haas

De route begint in het voormalige kweldergebied De Vleyen. Pas later heeft dit gebied een landbouwbestemming gekregen. Vervolgens loopt u door het Nesserbos.

Doordat de bomen in dit bos worden aangetast door het zoute water loopt het aantal hectares bos snel terug. Om dit tegen te gaan heeft men in de luwte van het bestaande bos jonge boompjes geplant. Zodoende zal er bij het verdwijnen van het oude bos altijd jonge aanplant zijn. Dit is de reden waarom u in de Vleyen zoveel jonge aanplant tegenkomt.

Tijdens de wandeling krijgt u alle facetten van het bos te zien. Op de kleine paaltjes wordt het een en ander over het bos verteld. Na een klein uurtje lopen heeft u boven op het Kaapsduun bij helder weer een prachtig uitzicht over de Noordzee en de westkant van het eiland.

X