parallax background

Buren

Buren

Buren is het jongste dorp op het waddeneiland Ameland. Het centraal gelegen dorp werd ooit bevolkt met een groep juttende boeren. De hen toegeëigende goederen vormden een mooie extraatje op hun karige rantsoen. Vandaag de dag is Buren een dorpje met moderne faciliteiten. Eigentijdse winkeltjes, gezellige restaurants, cafés en een supermarkt domineren er het straatbeeld.

Juttende boeren

Een van de bezienswaardigheden van het dorp staat het Landbouw-en Juttersmuseum Swartwoude. Hier wordt een beeld geschetst van het bestaan van de Amelander boeren in de negentiende eeuw. De meeste van deze boeren combineerden het boeren immers met het beoefenen van de visvangst, jagen op wild en het jutten van aangespoelde goederen. Vooral deze laatste is erg kenmerkend voor de boeren van het dorp. Het museum bestaat dan ook uit twee delen: het boeren en het jutten. In de authentiek ingerichte boerderij wordt het boerenleven van rond 1900 voorgesteld. Het juttermuseum bevat een ruime collectie aan zeer uiteenlopende strandvondsten die de boeren in die tijd vanaf het strand hebben verzameld.
Een van de meest legendarische jutters is Rixt van Oerd, wiens beeld op het pleintje aan de hoofdweg staat. Zij leefde van het verzamelen van voorwerpen die door schipbreuken op het strand waren aangespoeld. Om haar buit te garanderen hielp ze het lot vaak een handje. Alsof het haar straf was, vond ze ooit het levenloze lichaam van haar zoon tussen de resten van een gestrand schip.

Vakantiewoningen in Buren

Toerisme is erg belangrijk voor het dorp. Je vindt er dan ook heel wat vakantiewoningen om de vele toeristen die een bezoek brengen aan Ameland te huisvesten. Naast de traditionele opties als hotelsappartementen of groepsverblijven heb je er ook de mogelijkheid om er te verblijven in een Kampeerboerderij. Deze prachtige gerenoveerde woningen bieden vaak een uniek zicht op het eiland. De grote kampeerboerderijen hebben als voordeel dat er heel wat personen in kunnen logeren en zijn dus ook een interessante optie voor groepen op Ameland.

X